27 juni 2010

De kabinetsformatie

Nu de grootste winnaar van de verkiezingen buiten de formatie gehouden wordt, kun je je afvragen hoe onze democratie eigenlijk werkt. Nou, die werkt dus niet. Je kunt van alles voor of tegen de PVV zeggen, maar als de grootste winnaar van de verkiezingen door de andere partijen angstvallig buiten de formatie gehouden wordt, is er toch echt iets mis.

De kiezer snapt dat waarschijnlijk ook wel zal daar de volgende keer ongetwijfeld op reageren. En ook op het feit dat de VVD-kiezers voor rechts gekozen hebben en nu - als Rutte zich nog verder in laat pakken - links krijgen!

Het zou toch te gek worden als de rechtse VVD met de linkse PvdA, het al even linkse D66 en Groenlinks, ontstaan uit onder meer de CPN, zou gaan regeren. Een zo linkse regering kan het land zich in tijden van crisis ook niet permitteren.

Al sinds sinds jaar en dag is het bij de linkse partijen in het algemeen, en bij de PvdA in het bijzonder, zo dat er allerlei leuke dingen voor de mensen gedaan werden, en men vervolgens tot de ontdekking komt dat daar helemaal geen geld voor was. Wanneer u en ik zouden boekhouden als de PvdA, zou de deurwaarder in no time voor de deur staan en nummertjes op onze bezittingen staan te plakken.

"Maar moet de PVV dan gaan regeren?" Ja, natuurlijk! De kiezer heeft toch altijd gelijk, en de kiezer heeft behoorlijk massaal voor die partij gekozen. "Ja maar de PVV is toch een partij die rare idee├źn heeft? Zo'n partij mag toch niet regeren?" O ja, vindt u dat? Nou de kiezer vindt dat niet, en die hoort het in een democratie voor het zeggen te hebben.

En als de PVV dan inderdaad rare dingen gaat doen wanneer die partij in de regering zit, dan is het weer snel met de partij afgelopen. Kijk maar naar de LPF. Maar als ze het goed doen in de regering, dan heeft de kiezer inderdaad gelijk gehad. Als ze niet "mogen" regeren omdat u dat vindt, komen we nooit te weten hoe goed of slecht ze wel zijn.

Kortom, de democratie gebiedt de politiek om de PVV een kans te geven in de regering. Niet omdat ik of wie dan ook zo'n vreselijke fan van de PVV is, maar omdat de democratie het gebiedt.

Geen opmerkingen: