14 januari 2010

Nederlandse politiek

We hebben Nederland weer eens op z'n smalst gezien. Onze premier JPB had Mr. Davids en zijn commissie op een - naar mijn opvatting - schandelijke manier geschoffeerd door hun rapport over de aanvang van de Irak-oorlog en de betrokkenheid van Nederland daarbij af te doen met: "Dat is een van de mogelijke opvattingen". JPB nam onmiddellijk afstand van alle goed onderbouwde conclusies en ging over tot de orde van de dag.

De eerste reacties van de politiek ware goed: Zowel de PvdA als de oppositie vonden dat dit niet kon en dat de premier op zijn woorden terug moest komen (en het rapport overigens eerst eens moest lezen voor hij het onder het tapijt schoof). Vooral D66 was woedend. Ik verheugde me dus al op een motie van wantrouwen en het eerloze vertrek van JPB uit de Nederlandse politiek. Zelden ben ik meer teleurgesteld.

Er werd een dag in het torentje vergaderd en een kamerdebat gehouden van een avond plus een nacht. JPB kwam daarna met een lichte nuancering van zijn eigenzinnige standpunt. Hij gaf schoorvoetend, maar beslist niet van harte, toe dat er geen volkenrechtelijke basis voorde Nederlandse steun was. De rest van zijn dubieuze verklaring bleef overeind. De PvdA was dik tevreden. Dat was die partij trouwens al kort na het begin van het kamerdebat. Maar ook D66, Groen Links, VVD en PVV en SP hebben het er schandalig bij laten zitten.

Je zou toch denken dat een premier die zijn wijste mensen zo schoffeert met een trap onder zijn zitvlak naar huis gestuurd zou worden. Maar nee, in de Nederlandse politiek is het genoeg wanneer je twee of drie woorden afzwakt, en je kunt alweer op weg naar het kabinet Balkenende-V.

En ook onze minister van Buitenlandse Zaken, die overal zo driftig over twittert, hield een langdurige twitterpauze in stand.
De wijze Davids en zijn wijze vrienden had hun lijvige en grondige rapport net zo goed niet kunnen schrijven. Leuke mening, maar JPB denkt er, met steun van de hele politiek, helaas anders over. Einde verhaal.

"Ze dronken een glas, ze deden een plas en lieten de zaak zoals hij was". Zo was het lang geleden, en zo is het nog steeds.

Geen opmerkingen: