29 augustus 2009

Kurkonzert

In veel plaatsen, in Duitsland en Oostenrijk, waarvan de naam met "Bad" begint betaal je "Kurtax". In sommige daarvan kreeg je daarvoor onder meer regelmatig een gratis "Kurkonzert". Deze goede gewoonte is inmiddels helaas aan het verdwijnen. In sommige plaatsen treedt er nog wel een meneer met een keyboard op, die populaire liedjes zingt, maar dat is natuurlijk geen "Kurkonzert".

Het echte "Kurkonzert" bestaat uit licht klassieke muziek, om de geest van de kurende patiƫnten tot rust te brengen. En dat hebben ze goed begrepen in de Oostenrijkse plaats Bad Gastein, gelegen aan het eind van het Gasteinertal, en omdat er daarachter niets meer is, eigenlijk aan het eind van de wereld.

In Bad Gastein treedt van juni tot en met september zes maal per week een 11 personen sterke selectie op uit het "Johann-Strauss-Orchester Salzburg", onder leiding van Prof. Baldur Pauss. En dat ensemble van hoog geschoolde en dus perfect spelende musici voert werken uit de licht klassieke Oostenrijkse traditie uit, zoals de familie Strauss en een groot aantal hier niet (meer) bekende componisten.

Elk concert heeft een "rode draad" en elk stuk wordt uiterst deskundig door de dirigent ingeleid. En er is bij ieder concert een gratis gedrukt programma. Waar vindt je zoiets nog? Zoals gezegd vinden de concerten plaats van juni tot en met september, maar het repertoire is dermate omvangrijk, dat je zeker vier tot vijf weken lang ieder concert kunt bijwonen zonder ook maar een maal hetzelfde stuk te horen.

Ik weet niet of er nog andere plaatsen zijn waar een dergelijk "Kurkonzert" geƫvenaard wordt, maar ik vind dit dermate uniek en de kwaliteit is dermate hoog, dat ik hier graag een grote pluim wil geven aan Prof. Pauss en zijn "Johann-Strauss-Orchester Salzburg"!

Geen opmerkingen: