08 oktober 2008

De Algemene staats Bank Nederland

Daar zit ik nu bij de De Algemene staats Bank Nederland (AsBN AMRO), voorheen ABN AMRO. Meneer Rijkman Groenink is er met een schandelijk bedrag vandoor gegaan, nadat hij de bank verkwanseld had aan het inmiddels genationaliseerde (en anders failliete) Fortis. Maar dat pleit hem niet vrij. Hij had zijn aandeelhouders best eens kunnen, nee moeten, waarschuwen toen de overname in stemming kwam. Hij zit nu thuis zijn miljoenen te tellen, als een Dagobert Duck, en ik zit bij de staatsbank.

Ik hoop dat u me niet gaat zeggen dar Rijkman Groenink niet heeft kunnen weten dat hij zijn bank verkwanselde aan het op het randje van een faillissement bungelende Fortis. Want want heeft zo'n man anders al die jaren in de top van bankierend Nederland gedaan? Hij wist toch hoe het er bij zijn naaste collega's voorstond? Daar werden hem al die miljoenen toch voor betaald.

Ik hoop in ieder geval één ding: Dat al die lui bij de AsBN AMRO die nu nog belachelijke bedragen betaald krijgen zonder dat daar kennelijk een behoorlijke prestatie tegenover hoeft te staan, hun grijpgrage tengels in het vervolg thuis zullen moeten houden en het met het riante salaris volgens de "Balkenende-norm" moeten doen. Dan is er toch nog iets bereikt. Aangezien er nog wel meer banken genationaliseerd zullen worden kunnen ze waarschijnlijk ook niet vertrekken om bij een andere bank te gaan graaien.

Natuurlijk kan alles altijd erger. De baas van de inmiddels (wel) failliete Amerikaanse bank Lehman Brothers heeft trots bekend gemaakt dat hij in de afgelopen 8 jaar 300.000.000 (driehonderd miljoen) dollar mee naar huis gekregen heeft voor zijn voortreffelijke prestaties. Dat slaat natuurlijk helemaal nergens meer op. Van dat bedrag kun je 300 levens lang riant leven. En nu is zijn bank failliet, zijn klanten zijn hun spaargeld kwijt en hij heeft $ 300.000.000,00 op de bank. Schandelijk.

Geen opmerkingen: