17 augustus 2008

Damn Small Linux

Ik heb nog een oude laptop in mijn bezit, met slechts 64 MB geheugen en een harddisk van een of een paar GB. "Daar kun je dus niets mee", denken de meeste mensen. Vergeet het maar. Ik heb er op dit moment de live cd van Damn Small Linux in gezet en hij loopt als een trein. Deze Linux-distributie vraagt vrijwel geen geheugen. 48 MB is genoeg om hem goed te laten draaien. Maar 64 MB is natuurlijk een prachtige weelde aan geheugen.

En wat kun je er dan mee? Surfen op het web bijvoorbeeld. Ik zit dit stukje nu te schrtijven vanuit Firefox, en zoals u ziet gaat dat prima. En dat brengt me op het eigenlijke onderwerp van dit stukje. Iedereen koopt steeds maar krachtiger computers, met steeds maar snellere processoren en steeds maar meer geheugen. Maar realiseert u zich dat uitsluitend Microsoft u daartoe "dwingt"? Om Windows Vista op te starten en draaiende te houden (en dan doet u er verder nog niets mee, maar laat u gewoon een besturingssysteem draaien) hebt u toch minimaal wel 2 gigabyte geheugen nodig. Dat is dus nogal wat meer dan die 48 MB die Damn Small Linux vraagt!

Ik vind het prima wanner u zware games wilt spelen en daarvoor een pc met veel resources "nodig hebt", maar wanneer u - zoals de meeste mensen - wat op het web surft, een beetje e-mailt en af en toe een stukje schrijft met een tekstverwerker die eenvoudig mag zijn )en die bijvoorbeeld geen kolommen hoeft te maken, of ingewikkelde inhoudsopgaven, kunt u net zo goed uw antieke pc weer uit de mottenballen halen en er Damn Small Linux op uitproberen. Of u kunt Xubuntu proberen. Dat kan wat meer en heeft minimaal zo'n 256 MB geheugen nodig en zo'n 4 GB aan harddisk-ruimte.

Want al die gigabytes aan geheugen die u in een computerwinkel worden aangepraat - het kan niet vaak genoeg gezegd worden - hebt u alleen en uitsluitend nodig om uw Windows besturingssysteem, en daarmee Microsoft, te bevredigen. Daar ziet u verder niets voor terug. Aleen Microsoft ziet u bij de aankoop van die zwaarlijvige pc weer een nieuwe versie van Windows kopen. En de computerwinkel (en -fabrikant) ziet u natuurlijk ook die zware pc kopen.

De hardware-industrie en de software-industrie hebben op die manier daarom een soort pact gesloten om u er elke paar jaar van te 'overtuigen' dat u een nog zwaardere pc of laptop nodig hebt. Daarom verkopen ze u steeds Windows erbij op een nieuwe pc, en geen Linux. Want dan zou blijken dat u die nieuwe pc helemaal niet nodig hebt!

Dit moest ik even kwijt toen ik dit oude laptopje van een jaar ot tien, vijftien geleden weer eens naar volle tevredenheid aan de praat kreeg met Damn Small Linux. En dan wel de allernieuwste versie van Damn Small Linux. Het is maar dat u zich dit realiseert voor u weer een nieuwe, zware, computer gaat kopen.

Geen opmerkingen: