25 augustus 2007

Oost-Duitsland

Dit jaar ben ik op vakantie geweest in het oostelijke deel van Duitsland, de voormalige socialistische heilstaat die zich DDR noemde. Ik heb het er prima gehad en de mensen hebben er nu een goed leven, onder het juk van het kapitalisme.

Onwillekeurig gaan je gedachten terug naar die socialistische heilstaat. DDR betekende "Deutsche Demokratische Republik", maar wat de situatie daar met democratie te maken had is mij onduidelijk. In ieder geval mocht je er vrijwel niets, en op het nemen van een kijkje in het dekadente westen stond de doodstraf, die overigens zonder vorm van proces tijdens de vlucht werd voltrokken. "Auf der Flucht erschossen".

De bevelen om gericht te schieten op iedere "vluchteling" zijn onlangs in Duitsland weer in het nieuws geweest. Het "gericht schieten" was geen schieten met het doel mensen uit te schakelen (zoals in het oorlogsrecht), maar om te doden. Dat is weer eens boven water gekomen. Expliciet werd de grenswachten opgedragen om ook gericht te schieten op vrouwen en kinderen. En wie voldoende 'voltreffers' op zijn kerfstok had werd overgeplaatst van de grens naar het binnenland. Dat was aantrekkelijk en er werd dus inderdaad gericht geschoten.

Geen tijd om me plezier aan terug te denken. Het particulier in initiatief is in die dagen zo grondig uit de mensen geslagen, dat particuliere winkels in Oost-Duitse dorpen nog steeds schaars zijn. En de "Wende" is toch al weer 18 jaar geleden.

Particuliere handel was verboden. Enkele slimmeriken verkochten hun zelf gekweekte planten als 'tweedehands'. Die zetten ze in de vensterbank, en dan waren ze gebruikt en mochten ze wel verkocht worden. Leven het socialisme.
Laten we maar hopen dat de SP een ander socialisme nastreeft. Toch zal ik voor de zekerheid nooit op die partij stemmen.

Geen opmerkingen: