22 november 2006

Verkiezingen

Een zichzelf respecterend columnist moet vandaag natuurlijk iets schrijven over de verkiezingen. En de hamvraag is dan op wie we moeten gaan stemmen. Ik heb de afgelopen dagen alle lijstttrekkers meerdere malen gezien en gehoord, en ze zeiden steeds vaker hetzelfde. De laatste dagen vaak zelfs letterlijk dezelfde zinnen! Ik denk daarom dat ik de hoofdzaken van hun standpunten nu wel ken.

Ik heb bij vorige gelegenheden (bijna) altijd op de VVD gestemd, dan weet u alvast waar ik ongeveer sta. Maar ik denk dat ik dat nu niet ga doen. De lijsttrekker van de VVD is er steeds stelliger in geworden dat hij heel Nederland wil gaan asfalteren (liefst tweehoog), en dan alleen nog wil praten over waar de strepen moeten komen. Dat zal overigens nog een hele klus worden. Over natuur en milieu heeft de VVD tijdens de campagne nog nooit gehoord. Economische groei is het enige waar de partij belangstelling voor heeft.

Maar ik word een jaartje ouder en krijg steeds meer belangstelling voor de natuur. Wanneer ik nu zie hoe we de dieren steeds minder ruimte geven en uitsluitend als "lastige dingen" zien, vind ik een partij die daar geen oog voor heeft niet acceptabel. De VVD wordt het deze keer dus niet.

Het CDA dan? Onze premier zegt keer op keer dat er dankzij zijn kabinetten grote (economische) vooruitgang is geboekt. Hij schrijft dat op het conto van het CDA. Maar de schatkist werd tijdens zijn regime beheerd (en van enkele solide sloten voorzien) door VVD-minister Zalm. Is onze premier dan niet blij dat hij zo'n goede schatbewaarder had?
Blijkbaar niet. Ik heb hem er in ieder geval niet over gehoord. Bovendien - en dat is het enige puntje waarop ik GroenLinks gelijk geef - heeft de premier ons land, zonder dat iemand het wist, deelnemer aan de oorlog in Irak gemaakt. Ik heb dat op CNN moeten vernemen. Toen stonden plotseling tijdens een persconferentie "our friends from the Netherlands" dominant in beeld, terwijl wij nu juist dachten dat we niet aan de oorlog meededen. Het CDA dus ook maar niet.

De PvdA dan? Nee, want dat zijn socialisten. Is dat een voldoende motivering? Ja, want er is nog geen socialistisch kabinet geweest dat de schatkist niet geplunderd heeft en een gigantische staatsschuld achterliet. En dat zou nu zonde zijn met ons eerste begrotingsoverschot sinds jaren. Helaas is het motto van de socialisten altijd geweest: "Eerst het geld uitgeven, en dan kijken of we het ook hadden".

De SP? Nee, natuurlijk niet. Dat zijn Maoisten, die ervoor zullen zorgen dat we niet allemaal even veel, maar allemaal even weinig krijgen. Kijkt u maar naar China of naar Noord Korea. Die kant gaat het met de SP op. De SP wil met een vrachtwagen vol geld (van u en mij) door achterstandwijken gaan rijden en daar ruimhartig geld gaan uitdelen. En omdat de mensen uit die wijken niet hebben geleerd om met geld om te gaan, is dat geld zo op, en is er een nieuwe rondrit met de vrachtwagen nodig. Weer met uw en mijn geld. Trouwens, we zullen misschien ons hele inkomen moeten inleveren en vervolgens genoegen moeten nemen met een door de SP redelijk te achten uitkering. Zo gaat het bij de kamerleden van de SP tenslotte ook. Nee, die communistische heilstaat zie ik niet zitten.

D66 bestaat de facto niet meer, dus daar hoef ik geen woorden aan vuil te maken. Dan is er nog de dwerg GroenLinks. Maar de dame die die partij aanvoert komt bij mij dermate onsympathiek en vaag over, dat ik daar ook snel klaar mee ben.

Ik ga dus op een kleine partij stemmen. Zowel de stemwijzer als het kieskompas hebben mij inmiddels dezelfde kleine partij aangeraden. Dat kan toch haast niet tweemaal mis zijn? Ik denk dat ik die adviezen maar ga volgen.

Geen opmerkingen: