24 februari 2015

Gone with the Wind (de film)

De film kun je het best bekijken als je het boek al gelezen hebt,  maar ook zonder die kennis is deze film uit 1939 (ruim 75 jaar geleden!) een nog een overtroffen meesterwerk. De film volgt het boek vrijwel naadloos. Alleen gaat alles nu wel in sneltreinvaart, als je het boek gelezen hebt. Reken maar op steeds100 bladzijden in 20 minuten. Maar ondanks het feit dat de film vier uur duurt, verveelt hij geen moment.

Dat is op zich al een vermeldenswaardig feit. Er bestonden in die tijd nog nauwelijks kleurenfilms, en deze duurt dan ook nog eens een recordtijd van vier uur. Dat moet dus een riskante onderneming geweest zijn in 1939.

Ook de dialogen zijn meestal letterlijk hetzelfde als in het boek. In 1939 wisten ze kennelijk nog hoe ze een film naar een boek moesten maken en werd er geen over het paard getilde jongeman ingehuurd om alles wat smeriger te maken. 

Misschien maakt de film hier een daar een wat verouderde indruk, maar dat is maar incidenteel. Veel hedendaagse filmmakers kunnen nog heel wat van deze film leren. 
Computeranimatie bestond gelukkig nog niet. Er werden gewone trucages gebruikt. Zo is het massale veldhospitaal niet getekend, zoals dat nu zou gebeuren, maar liggen er hier en er om het geheel een wat vollere indruk te laten maken, hier en daar poppen tussen de vele figuranten.

Het acteerwerk is onovertroffen en de casting is briljant te noemen. Iedereen ziet er zo ongeveer uit, zoals je je had voorgesteld tijdens het lezen van het boek. Het is dus niet nodig om een remake van deze prachtige film te maken. Het is niet goed denkbaar dat daar een gelijkwaardig product uit zou kunnen ontstaan. 

De nog overal verkrijgbare bevat de hele film, plus de ouverture, de pauzemuziek en de muziek die gedraaid werd tijdens het verlaten van de bioscoop. 

Geen opmerkingen: