15 mei 2011

Eurovisie Songfestival 2011

Ik moet even dat Eurovisie Songfestival van me afschrijven. Eerst de minder serieuze kant.

Dit jaar heeft Verwegistan gewonnen. Mooi, dan gaat iedereen daar volgend jaar heen. En als daar, zoals je zou verwachten, nog geen televisie is doorgedrongen, maar er wel al radio is, kan er weer eens een songfestival gehouden worden waar het om de liedje gaat. Laten we het hopen!

Wat het huidige songfestival betreft: dat moet hoognodig op de schop. Landen als Joegoslavië en Rusland doen onder een stuk of vier namen mee. Dat moet eindelijk eens afgelopen zijn. En zijn dat nu Europese landen?

We moeten weer terug naar een Europees songfestival met maximaal 20 deelnemende landen. Turkije, Rusland, Joegoslavië en Israël hebben niets met Europa te maken.

En het wordt hoog tijd dat er weer een echt orkest komt en dat alles dus weer 100% live wordt. En dat televoting, laten we daar maar geen woorden aan vuil maken.

En dan het Nederlandse fiasco uit 2011. Jan Smit kan zeggen wat hij wil, maar "onze" Jan van de 3JS zette gewoon onzuiver in, maakte voortdurend krampachtige en onbegrijpelijke gebaren, en er gebeurde niets relevants op het toneel. Punt uit. Zo was het. Niemand kon zien wie van dat kluitje mensen op het toneel nu eigenlijk de 3JS waren. Wat een blunder! Die inzending is terecht niet in de finale gekomen, ook al was het liedje aardig.

Hoe moet het dan? 1) Zorg voor een muzikaal goed liedje, dat 2) blijft hangen. 3) Breng dat met een professionele act op de achtergrond. Geen onzin met wild gespring of draaiorgels of andere flauwekul. Nee, laat iemand van een kaliber als Joop van den Ende voor een professionele dansgroep met een goede en spectaculaire choreografie zorgen.

Heeft er nu werkelijk nog niemand in Nederland gezien dat de liedjes die hoog eindigen (op een enkele uitzondering na) altijd een voortreffelijke show brengen? En dat de bijbehorende liedjes professioneel gepresenteerd worden?

We zijn als Nederland de laatste jaren gewoon blijven hangen op een middelmatig niveau van amateurisme, ook al schreeuwt de een na de ander dat het zo geweldig was. Zelfkritiek, dames en heren!

Als er ooit eens een voetballer een slechte bal schiet wordt de trainer de volgende dag ontslagen. Wanneer we internationaal als een gieter afgaan op het Eurovisie Songfestival proberen dezelfde klunzen het nog eens. En we blijven zeggen dat we bij de besten hoorden.

Voor volgend jaar ziet het er al niet beter uit: Gerard Joling gaat het dan nog eens proberen, hoor ik vanochtend. Dat wordt dus de achtste keer dat we niet in de finale komen. Weet u nog de vorige keer dat hij meedeed? Op het laatste moment zong hij de hoge noot (waar het hele liedje om ging) niet. Zo'n onprofessioneel figuur stuur je natuurlijk niet (voor een tweede keer) naar een internationaal podium.

Er is ook gesuggereerd dat we Marco Borsato zouden moeten sturen. Nou, als er één zanger is met liedjes die NIET blijven hangen is Marco het wel!

Laat het liedje maar weer door Pierre Kartner schrijven, maar maak er de volgende keer een professionele voorstelling van.

Ik ben weer voor een jaartje van mijn ergernissen af!

2 opmerkingen:

myrthe zei

Nou wil ik niet vervelend doen, misschien zette Jan ook wel onzuiver in.. Maar je maakt mij niet wijs dat het winnende liedje van dit jaar WEL zuiver was! Die meid zong gewoon ontzettend fout en het was een vreselijk kleverig nummer.. Nee, met deze blog ben ik het totaal niet eens. Heb je toevallig zelf een goede suggestie voor een act voor 2012? Want de beste stuurlui staan zoals gewoonlijk weer aan wal..

Rene Hasekamp zei

Beste Myrthe,
Ik heb niet beweerd dat het winnende liedje het beste of zelfs een van de beste liedjes was was. Dat vind ik ook zeker niet. Maar de Nederlandse presentatie (ik zeg dus niet 'het Nederlandse liedje') was ver onder de maat. De Nederlandse nederlaag heeft ook niet gelegen aan die onzuivere inzet. Slechtere liedjes en slechter gezongen liedjes hebben de finale wel bereikt. Maar die werden wel goed gebracht. Het belangrijkste gebrek aan het Nederlandse optreden op de halve finale was dat er wat door elkaar heen gelopen en gerend werd, dat Jan zijn armen en benen - zeg maar gerust - merkwaardig bewoog, en dat er (dus) geen goede presentatie was.
Wat er in 2012 moet gebeuren heb ik al geschreven: 1) Zorg voor een goed in het gehoor liggend liedje. 2) Nog VEEL belangrijker: huur iemand in die daar een PROFESSIONELE presentatie van kan maken. Dat doen andere landen ook! Het winnende Verwegistan heeft daar dure internationale begeleiders voor gehuurd. We weten toch langzamerhand allemaal dat de presentatie tegenwoordig erg zwaar weegt? Goede, bij elkaar passende kleding, prima lichteffecten en een sterke choreografie. Daar gaat het om. Als Nederland daar (veel) meer aandacht aan besteed kan het de finale best bereiken.