10 oktober 2009

BUMA ziet even het licht

De BUMA was even van plan om webmasters die embedded stukjes video op hun site zetten een rekening te sturen. Dat werd tenminste op het journaal dreigend aangekondigd door een bejaarde heer van de BUMA, die vermoedelijk het internet nog nooit bezocht had.

Nu is hij zo geschrokken van de reacties dat hij het toch maar niet doet. Luisterde hij maar wat vaker naar de internetgemeenschap. Hij had beter zelf vooraf even kunnen bedenken waar het eigenlijk om gaat. Die embedded filmpjes van YouTube zijn naar mijn stellige overtuiging niets anders dan gewone links.

Wanneer je op zo'n link klikt gaat er op de servers van YouTube een stukje streaming Flash video draaien. De webmaster die de link op zijn site gezet heeft, staat daar buiten. Alles gebeurt ergens in de VS. En als YouTube daarmee auteursrechten schendt, moet meneer maar naar YouTube gaan en niet naar de webmaster die een linkje geplaatst heeft.

Maar goed, na veel denken heeft de BUMA ontdekt dat het niet zo verstandig is om die rekeningen te gaan versturen. Laten we er maar geen woorden meer aan vuil maken en de BUMA laten wat het is: Een fossiel uit een vervlogen tijd.

Geen opmerkingen: