29 december 2008

Vuurwerk

Vanaf vandaag mag er weer vuurwerk verkocht worden. Al die ettertjes die zelf nog geen vuurwerk mogen kopen gaan ons de komende dagen dus weer vervelen of treiteren door ons rotjes voor de voeten te gooien. Een soort terrorisme op microschaal. Want die ventjes hebben pas dubbel plezier als een ander - u of ik - er hinder van ondervindt.

Soms gaan er auto's of scholen in brand door onjuist gebruik van vuurwerk, of omdat dat "gaaf" is en dus expres gebeurt. De dadertjes komen er dan vanaf met een taakstrafje. Ieder jaar wordt er weer gezegd dat de raddraaiers hard zullen worden aangepakt, maar het gebeurt niet.

Dus zullen er ook dit jaar weer voertuigen en gebouwen in brand opgaan en voorbijgangers hun gehoor of een oog moeten missen zonder merkbare straffen voor de daders. Loonbeslag, eventueel over toekomstige inkomsten, behoort tot de mogelijkheden. Maar dat gebeurt niet. Er is dus geen afschrikkend effect. En zolang dat er niet is, blijft er overlast rond de jaarwisseling.

Ik hoorde vanochtend van een vuurwerkverkoper dat de marge op zijn handel 50% is. U weet dus wie de enige is die echt plezier aan het vuurwerk beleeft.

Geen opmerkingen: