21 februari 2008

Linux proberen

De laatste paar dagen ben ik bezig geweest met het uitproberen van Linux op mijn laptop. Mijn keuze is voorlopig gevallen op de Ubuntu-familie, omdat je daarbij het systeem eerst vanaf een cd kunt uitproberen, zonder dat het geïnstalleerd wordt.

Mijn eerste ervaringen zijn gemengd: De laatste stabiele versie van Ubuntu (7.10) doet het niet op mijn laptop. De grafische kaart wordt niet ondersteund, en ik zie daarom alleen maar strepen en andere onduidelijke grafische objecten. Onbruikbaar dus. Maar downloaden van andere versies en het branden van een cd daarvan gaat tegenwoordig snel, dus ik heb de voorlaatste versie (6.06; met langdurige ondersteuning) toen maar geprobeerd.

En ja, die doet het. Het ziet er allemaal leuk uit, maar je zit dan wel met Firefox 1.5, die je - als ik de (zeer uitgebreide) documentatie goed begrijp - niet kunt upgraden zonder het systeem te verzieken, omdat Firefox versie 1.5 met andere Ubuntu-onderdelen is verbonden. Nogal beperkt dus.

Mijn volgende poging was het proberen van de laatste alfa van de volgende versie van Ubuntu (8.04, alfa 4). Maar die doet het ook niet. Weliswaar wordt mijn grafische kaart daarin weer ondersteund, maar voor die versie heb ik te weinig geheugen (256 MB). De cd blijft maar doordraaien. Er verschijnen wat elementen van de desktop, maar het laden houdt niet op. Het is alsof er af en toe een stuk uit het geheugen verwijderd wordt en een ander deel geladen wordt. Maar even later ontdekt het systeem kennelijk dat er toch nog wat mist en probeert het - onder prijsgave van weer een ander deel - het verwijderde deel alsnog te laden. Kortom, de computer belandt in een soort loop. Exit Ubuntu 8.04 dus.

Omdat ik nogal een doorzetter ben heb ik de moed daarna nog niet opgegeven. Er bestaan van Ubuntu namelijk nog meer smaken. Een ervan, Xubuntu, is bedoeld voor computers met wat minder resources, doordat de interface wat eenvoudiger is. De laatste stabiele versie (7.10) vertoonde hetzelfde euvel als Ubuntu 7.10, wat me eigenlijk niet verbaast. Het is tenslotte op een interface na hetzelfde.

Maar mijn vijfde, en voorlopig laatste, cd was er een van de meest recente alfa (alfa 3) van Xubuntu 8.04. En ja hoor, die doet het weer. Er verschijnt een complete desktop en allerlei toepassingen doen het (vanaf de cd). Niet vlekkeloos, want er verschijnen wat foutmeldingen en het openingsgeluid wordt niet afgespeeld (als dat al in de alfa zit). Maar met Xubuntu 8.04, alfa 3 kan ik ook het internet op en schrijf ik dit stukje. De stabiele versie van Xubuntu 8.04 wordt in april verwacht.

Ik heb dus nog twee maanden om erover na te denken of ik het aan durf om mijn schijf, die al half vol staat met Windows en allerlei documenten, te gaan partitioneren. Dat gebeurt overigens door de installatie-cd van Xubuntu zelf, en zal meestal wel goed gaan. Het is alleen - zoals bij iedere partitionering - de vraag of er geen gegevens verloren gaan. Je kunt (en moet) natuurlijk wel een image van je schijf maken voor je gaat partitioneren, maar het is dan toch weer een "hell of a job" om die image eventueel weer op de schijf terug te zetten.

Kortom: U hoort nog van me over dit onderwerp. Ik ga eerst de beta van Xubuntu 8.04 proberen, zodra die uit is. Als die goed draait durf ik het misschien wel aan.

Geen opmerkingen: