14 februari 2007

Luisterboeken anno 2007

Ik heb in de vorige versie van dit blog een paar keer geschreven over audioboeken (luisterboeken) en blijkens mijn logfiles worden die stukjes nog steeds regelmatig bekeken. Daarom vandaag een kleine update.

De site Audiobooks for free (een zeer grote bron voor Engelstalige luisterboeken) bestaat nog steeds, maar de site lijkt sinds eind vorig jaar niet meer aan een update te zijn onderworpen. Wie weet sterft hij een langzame dood!

Nog onplezieriger is het gesteld met de grootste Nederlandse bron voor luisterboeken (Voorlezer net). In de meest recente nieuwsbrief van deze site staat te lezen dat het de dames en heren spijt, maar dat het echt niet meer langer gratis kan, en dat de site "gemoderniseerd" zal worden. Er zal dan voor de luisterboeken betaald moeten worden. Wanneer u dus een liefhebber van Nederlandstalige luisterboeken bent zou ik maar snel alles van die site downloaden wat ook maar enigszins aan uw interesseprofiel voldoet, want straks kost het geld.
De Duitse evenknie van Voorlezer net (Vorleser Net) heeft nog geen soortgelijke maatregel aangekondigd.

Wat ik ooit "het ultieme luisterboek" heb genoemd (het hoorspel naar de boekenreeks "Het Bureau" van J.J. Voskuil) is er nog, maar alle 475 MP3-files worden over 2-3 jaar verwijderd. Er staat "over drie jaar", maar wanneer dat precies geschreven is staat er niet bij. Ook maar snel downloaden dus!

De NPS heeft daarentegen weer een nieuw project gestart: Hoorspelen naar Bommelboeken van Marten Toonder (ga naar deze link voor de mooi opgemaakte website en naar deze alternatieve link" voor de MP3-files).

Waar ik wil maar mee wil zeggen dat allerlei leuke dingen op het internet snel of langzaam kunnen verdwijnen. Snel gebeurde dat met een paar uitgebreide sites met gratis bladmuziek, waar ik kort geleden een paar keer over geschreven heb, en langzaam met sites met luisterboeken.

Mijn algemene advies blijft: Zodra u iets leuks op het internet ziet kunt u dat het beste maar direct downloaden, want je weet nooit hoe lang het blijft staan en of het de volgende keer dat u ernaar gaat kijken nog gratis is!

3 opmerkingen:

Doede zei

Handig artikel, ik ben me namelijk net in luisterboeken aan het verdiepen. Leuk voor op vakantie lijkt me. Mijn Garmin speelt ze af en wijst ondertussen de weg :-) Dank voor de uitleg!

kattekliek zei

René, ik vond zojuist je overzichten van Nederlandstalige gratis luisterboeken uit 2005 en 2007; een recentere versie kon ik niet vinden op je blog (maar misschien heb ik er naast gekeken :)).

Een update: sinds 2005 bestaat Librivox, waar vrijwilligers boeken inspreken waarvan het auteursrecht is verlopen (o.a. van de door jou veelgeprezen site Gutenberg.org). Die boeken zijn vervolgens gratis te downloaden. Er is daar inmiddels een aardige Nederlandstalige collectie, zie librivox.nl voor een overzicht. Misschien de moeite waard om de stand van zaken in 2011 in een nieuwe blogpost te belichten? :)

kattekliek zei

En nog een aardige site, die ik zojuist ontdekte en welke ik jou en de bloglezers alhier ook niet wil onthouden: Radioboeken.be. Hier staan vele korte verhalen - niet in schrift verschenen - van allerlei bekende auteurs. Deze verhalen zijn gratis te beluisteren en downloaden.