01 april 2014

Dieptepunt van #penw

Gisteren, 31 maart 2014, bereikte het toch al vreselijk eenzijdige  programma Pauw en Witteman een absoluut dieptepunt. In de eerste plaats presteerden de 'heren' het om de weduwe van een door overvallers doodgeschoten juwelier te confronteren met een beroepsovervaller.

Die meneer moest gelden als 'deskundige', maar er kwam geen enkele behoorlijke Nederlandse zin uit zijn strot. Dus wat de bedoeling ook was, behalve het tergen van de weduwe, hij heeft zijn punt niet kunnen maken.

De weduwe zat zich zichtbaar te ergeren aan de gast van penw. Verder zat er nog een advocate. Niet een die slachtoffers verdedigt, maar zo eentje die probeert overvallers uit de bak te houden. Die wijze juriste vond dat het juweliers-echtpaar uit Deurne in de cel had gemoeten totdat alle bewijzen verzameld waren en dat ze afzonderlijk onder de nodige druk 'gehoord' moesten worden. Zo moet het nu eenmaal, vond de wijze gaste van het duo.

Maar even terug naar de overvaller. Die zei dat je beter niets kan beveiligen, omdat er in de panden die het best beveiligd zijn het meest te halen is (en die beveiliging is voor zijn soort natuurlijk alleen maar hinderlijk).

Maar het overvallen van winkels en woningen vond hij eigenlijk niet meer zo interessant. Daarom was hij nu in training om geldtransporten te gaan overvallen. En natuurlijk waren de doodgeschoten overvallers de echte slachtoffers van de overval op de juwelierszaak.

Wist Nederland eigenlijk wel dat bij een overval de overvallers het meest onder druk staan (en dat dus kennelijk de echte slachtoffers zijn)? Daar schijnen we in dit onbeduidende landje onvoldoende rekening mee te houden.

Niemand die in zo'n geval op het idee komt dat die twee overvallers die doodgeschoten zijn in de toekomst in ieder geval geen overvallen meer kunnen plegen. De 'deskundige' gast daarentegen, die zo vriendelijk door het duo penw ontvangen werd, was - zoals gezegd - alweer in training voor nog gewelddadiger overvallen, namelijk op geldtransporten.

Daar is de maatschappij dus nog niet vanaf. Ik heb dit misselijk makende stukje VARA tv na 20 minuten uitgezet. Vroeger werd "de knop" nog wel eens door de overheid omgedraaid of werd daarmee gedreigd als een zendgemachtigde over de schreef ging, maar die tijd is kennelijk voorbij. De heren penw komen ermee weg.

Zij mogen een weduwe schaamteloos confronteren met een beroepsovervaller en een advocate die vindt dat de slachtoffers van een overval eerst maar eens een tijdje opgeborgen moeten worden.

Heb ik het allemaal verkeerd begrepen? Heeft de overvaller in de laatste 40 minuten gezegd dat hij nu een fatsoenlijke baan zoekt en dat hij er niet over piekert nog eens iemand te overvallen? En heeft de advocate nog gezegd dat ze in het vervolg slachtoffers van overvallen gaat verdedigen en ze er niet meer voor zal pleiten om die eerst een weekje op te bergen om ze te kunnen 'horen'?

Dan was alles een boze droom en had ik dit stukje niet hoeven te  schrijven. Maar dat zou wel erg onverwacht zijn na die eerste 20 minuten.

Geen opmerkingen: