13 september 2013

Der Ring des Nibelungen, de ervaring

De Nederlandse Opera brengt begin 2014 weer twee volledige cycli van Wagners "Der Ring de Nibelungen" in Amsterdam op de planken en ik kan iedereen van harte aanbevelen om die hele cyclus te gaan zien. Je betaalt de toegangsprijs voor vier opera's (want het zijn vier opera's), maar je krijgt meer dan waar voor je geld. Vijftien uur opera krijg je te zien. En welke vier andere opera's duren er vijftien uur? Je mag bij de gemiddelde opera op twee uur of iets meer rekenen. Dus ga maar na.

En dat is niet alles. Die vier opera's krijg je te zien binnen ongeveer een week. En na de eerste opera leef je de hele week in een euforie. Je gaat de voorstellingen namelijk voorbereiden aan de hand van het op de eerste avond gekochte materiaal. Er is (was bij de vorige cycli) bijvoorbeeld een boekje met daarin vier cd's waarop uitstekende (in het Duits) gesproken inleidingen door dirigent Hartmut Haenchen staan. Daar moet je na die eerst dag gelijk al een van inhalen, dus dat wordt hard werken, want je moet de tweede natuurlijk ook beluisteren. Dan begrijp je het verhaal en de muziek veel beter en geniet je dus nog meer.

En als je alles een paar keer gehoord hebt (of erg goed opgelet hebt bij de inleidingen) weet je dat de muziek soms veel meer vertelt dan de tekst. Wagner gebruikte in de "Ring" namelijk "Leitmotive", dat wil zeggen dat allerlei voorwerpen, situaties en gemoedtoestenden een eigen muzikaal motief hebben. Zodra je die een beetje kent hoor je vaak al in de muziek hoe iets verder gaat of afloopt.

Naast het boek met de cd's zijn er nog fotoboeken te koop en de programmaboeken, met de complete tekst en ook toelichtingen. Genoeg materiaal dus! Maar zelfs als je thuis helemaal niets voorbereidt raak je in een euforie. Ga maar na, vier avonden met een dooorlopend verhaal, dat door de boventiteling uitstekend te volgen is. En het is nog een spannend verhaal ook! Je ziet de eerste avond al dat het nooit goed kan aflopen, of vergis je je en is er tocht nog een uitweg?  

Na vier avonden in spanning gezeten te hebben kom je de laatste avond te weten hoe alles afloopt. En dat wordt een lange zit met alleen al een eerste akte van ongeveer twee en een half uur en een totale duur (afgezien van de pauzes) van ongeveer vijf uur. Die voorstelling begint hoogstwaarschijnlijk al om vier uur 's middags en heeft twee lange pauzes. Anders is het voor zangers, dirigent en orkest ook niet te doen. En gezien de parkeertarieven in Amsterdag is het geen slecht idee om iedere avond, maar in ieder geval de laatste dag, met het openbaar vervoer te gaan.

Kortom, wanneer u zo'n cyclus bezoekt leeft u er de hele week voor. Een geweldige ervaring. Ik heb een van de eerste cycli in Amsterdam meegemaakt. Dat is alweer heel wat jaren geleden, maar ik herinner me die week nog als de dag van gisteren. En dat zal bij u ook het geval zijn. Je beleeft zo'n Ring echt en het werkt jaren na. Je gaat er cd's en dvd's van kopen en zo leeft de ervaring voort. Omdat de enscenering begin 2014 dezelfde is als degene die ik gezien heb ga ik deze keer niet. Ik heb die enscenering al een paar keer op tv en op dvd gezien.

Maar over een paar van de beschikbare cd- en dvd-uitvoeringen zal ik binnenkort een stukje schrijven.

Geen opmerkingen: