16 september 2009

Parkeertarieven

We hebben enige tijd kunnen lezen dat de parkeertarieven in Amsterdam de duurste ter wereld zijn. En het ziet ernaar uit dat andere steden in ons onbeduidende landje - jazeker,onbeduidend, whatever JP Balkenende may say - hard hun best doen om de eerste plaats over te nemen. En dan maar klagen dat de toeristen wegblijven.

Ik wil niet zeggen dat de parkeertarieven de enige reden zijn om elders een vakantiebestemming uit te zoeken, want de horeca doet hier ook erg z'n best om de toeristen weg te jagen. Toeristen vergelijken hun vakantie-uitgaven nu eenmaal met die in eigen land, en dat is o zo gemakkelijk geworden door de Euro.

Neem nou Duitsland. Ik weet daar eigenlijk geen plaats waar je meer dan € 1,00 betaalt voor een uurtje parkeren. Het gebruikelijke tarief is € 0,50 per uur, en in veel plaatsen is het gewoon gratis.

Ook Oostenrijk, waar ik een voortreffelijke vakantie heb doorgebracht, vindt dat parkeren in beginsel gratis moet zijn. In sommige plaatsen moet je wel betalen, en dan is dat ook in de orde van de Duitse tarieven.

Onze plaatselijke overheden denken dar heel anders over: een uurtje parkeren lukt hier nergens onder de € 2,00,maar € 3,00 en meer is helemaal niet ongebruikelijk. En dan maar wachten op de toeristen die dit ook willen betalen. Je kunt langzamerhand zeker goedkoper met de lokale bus naar de stad reizen, en als het iets verder weg is ben je met de trein in veel gevallen ook al goedkoper uit. Alleen al door dat parkeertarief.

Geen opmerkingen: