27 augustus 2012

De allerrijksten uit ons land

Gisteravond was het "premiersdebat". Er werd helaas veel onzin verkondigd en veel vragen werden niet beantwoord. Ik denk dat Wilders, die natuurlijk geen premier wordt, nog het minst gelogen heeft en de meeste rechtstreekse antwoorden gaf. Op dit punt viel onze demissionaire premier me erg tegen. Die draaide het meest om rechtstreekse antwoorden heen.

En dan de inhoud. Links Nederland wil de "allerrijksten" nu eens flink gaan aanpakken. Op de vraag wie dat dan zijn, bleken de linkse broeders het helemaal eens te zijn. Zij die een vermogen van minstens 150.000 EUR hebben zijn de allerrijksten uit dit land. Nu mag iedereen zijn eigen mening hebben over wie er arm of rijk is, maar zo'n opmerking klinkt toch wel raar uit de monden van parlementariërs die een jaarlijks inkomen hebben van ongeveer het bedrag dat de "superrijken" in hun hele leven bij elkaar gespaard hebben.

Nee heren Roemer en Samsom, jullie krijge mijn stem nooit. Jullie staan te ver naast de realiteit en de eerlijkheid. Ik zou er best begrip voor hebben wanneer bijvoorbeeld alle inkomsten per jaar, hoger dan een miljoen EUR weg zouden worden belast, want naar mijn bescheiden mening is geen enkele arbeidsprestatie die nog maar de helft van dat bedrag waard is, ook al beweert de CEO van Shell met zijn zeven miljoen (afgezien van bonussen) per jaar dat dat een redelijke beloning is en dat hij anders naar het buitenland zal vertrekken. Nou, wat mij betreft goede reis.

Maar goed, we waren bezig over de allerrijkste Nederlanders, met de hoogste vermogens dus, die eens extra gepakt moeten worden. Ik denk eigenlijk dat de heren niet weten waar ze het over hebben. Er zijn heel wat mensen (gelukkig) die in hun werkzame leven van 40 jaar zo'n bedrag bij elkaar sparen. Als er geen rente en andere kapitaalwinst zou betstaan, zou dat neerkomen op nog geen 4000 EUR per jaar sparen. Maar natuurlijk is dat door rente op rente hooguit de helft.

Maar zelfs als je de grens dan toch bij 150.000 EUR vermogen wilt leggen, bregen de door Samsom en Roemer bedachte superrijken-belastingen nog maar 600 miljooen voor de schatkist op. Dat is een verwaarloosbare fractie van onze Nederlandse begroting.

19 augustus 2012

Groupon

(Met enige vertaging geplaatst)

Met de dag "wordt Groupon meer waard" schreeuwt de financiële pers. Heeft niemand dan in bijvoorbeeld Elsevier gelezen of op TrosRadar gezien hoe dit bedrijf werkt? Het lijkt voor mij meer op het eerlijke zaken doen van Bul Super en Hiep Hieper. Een voorbeeld, onleend aan TrosRadar: een zojuist geopend restaurantje wordt zeer agressief benaderd om een "leuke aanbieding" te maken samen met Groupon. Het restaurant wil er nog eens over nadenken, maar zo werkt Groupon niet.

De voorlopige aanbieding gaat onmiddellijk online. Vervolgens kopen ca. 4000 mensen een tegoedbon om voor een prikkie bij dat restaurant te gaan eten. Omdat het restaurant slechts 45 zitplaatsen heeft, zal het failliet gaan als het de door haar nog niet goedgekeurde aanbieding zou nakomen. En als het zegt dat het die massa aan bonnen eenvoudig niet kán honoreren?  Klagende klanten en reputatieschade voor het kleine, beginnende restaurantje.

En hoe wordt een dergelijke zaak doorgaans financieel door Groupon afgehandeld? Groupon bedingt bij de leverancier ("partner") een korting van minimaal 50%. Laten we zeggen een etentje van EUR 100 voor EUR 50. De begerige klant koopt vervolgens voor die EUR 50 een tegoedbon bij Groupon, en de "partner" krijgt daarvan de helft, dus een schraperige EUR 25. Daar moet hij zijn prestatie voor leveren. Groupon heeft nauwelijks kosten en incassert ook EUR 25.

Het zal duidelijk zijn dat geen enkele leverancier voor 25% van de adviesprijs een deugdelijk product of een deugdelijke dienst kan leveren. En dat is ook al vele malen gebleken. Zie de bovengenoemde bronnen.

Maar goed, het gaat prima met Groupon, en de geschatte beurswaarde neemt toe. (Die toename is wel begrijpelik, want Groupon strijkt hetzelfde op als de leverancier, maar hoeft er niets voor te doen. Toch denk ik dat als er ooit een luchtbel boven de beurs heeft gehangen, deze nieuwe gigantische luchtbel "Groupon" heet. Hoe lang kan de werkwijze die ik hierboven heb beschreven tot eders tevredenheid goed gaan?
Als u denkt dat dat nog vele jaren is, raad ik u sterk aan om binnenkort aandelen in dit bedrijf te kopen.

NASCHRIFT:
(Omdat dit stukje met vertraging gepubliceerd is, kunt u inmiddels zien dat de luchtbel va Groupon al grotendeels is leeggelopen. Evenals de luchtbel van Facebook hard op weg is om datzelfde lot te ondergaan.
Mocht u desondanks weer dollartekens in uw ogen gekregen hebben bij de beursgang van Facebook en daar aandelen in gekocht hebben, dan zou ik nu mijn verlies maar nemen. Voordat de koers op USD 0,00 staat. Voor Groupon heb ik nooit een goed woord overgehad. Met die aandelen doet u maar wat u wilt. Binnenkort begint het stookseizoen overigens weer.)

17 augustus 2012

Volmacht voor de verkiezingen

Mijn broer wil mij machtigen om voor hem zijn stem uit te brengen voor de verkiezingen van 12 september 2012. Daar is een formulier voor, en dat heet "L8". Mijn broer moet daarop zijn gegevens invullen, ik de mijne, en we moeten het allebei ondertekenen. En nu komt het:

Als de volmachtgever (mijn broer) en de gemachtigde (ik) in verschillende gemeenten wonen, moet de gemachtigde (ik) bij zijn gemeente een verklaring halen dat hij daar als kiesgerechtigd staat ingeschreven. Daar is ruimte voor op het L8-formulier. Pas daarna kan de volmachtgever (mijn broer) het formulier om mij te machtigen bij zijn gemeente indienen. Zijn gemeente stuurt mij dan t.z.t. een stembiljet.

Opgewekt ging ik dus die verklaring (zoals gezegd: ongetekend al voorgedrukt op het L8-formulier) halen bij mijn gemeente. De dame achter het loket zei mij dat ze die verklaring niet kon en mocht geven. Het formulier moest daarvoor eerst bij de andere gemeente geweest zijn (waar het vandaan kwam), en die gemeente zou het dan naar mijn gemeente terug moeten sturen. Een zinloos retourtje TNTPost dus, en dan mocht ik terugkomen.
.

Ik legde (nog steeds kalm en beleefd) aan de maar doorkakelende (vrouwelijke) ambtenaar uit dat het formulier dan in een carrousel terecht zou komen, want de gemeente waar mijn broer woont wil het formulier pas aannemen wanneer de verklaring van mijn gemeente erop staat. Nee hoor, als ik het formulier naar de andere gemeente zou sturen zou alles in orde komen, vond de loketambtenares.

Ze haalde er nog twee collega's bij, en voor ik het wist stonden er vervolgens drie kakelende vrouwen onjuistheden tegen mij te verkondigen. Je kunt namelijk eenvoudig op de site van de kiesraad nakijken hoe de procedure is (dat heb ik voor de zekerheid thuis nog eens gedaan) en ik heb gelijk: mijn broer kan (mag) het formulier pas indienen als de verklaring van mijn gemeente erop staat.

Ik stond dus machteloos. Mijn gemeente weigerde haar gedeelte van het L8-formulier in te vullen, en dan gaat het feest niet door en kan ik niet bij volmacht stemmen. Dat wordt uiteindelijk de Nationale Ombudsman, vrees ik.

Het enige wat ik nog kon doen was het schrijven van een e-mail op poten naar B&W van mijn gemeente. De ontvangst daarvan is inmiddels bevestigd en een antwoord kan ik binnen zes weken, dus lang na de verkiezingen, tegemoetzien. In die mail maak ik ernstig bezwaar tegen de weigering van de betreffende ambtenaar om een (m.i. verplichte) verklaring af te geven.

Ik heb een termijn gegeven om mij alsnog te laten weten dat ik de verklaring kan komen halen, en daarna gaan alle beschikbare klachtenprocedures van start. Maar daar krijg ik natuurlijk nooit meer tijdig een volmacht mee.

Zo zie je maar weer eens wat een macht loketambtenaren hebben. Ze kunnen je door hun koppigheid en onkunde zelfs verbieden om het kiesrecht bij volmacht uit te oefenen!

16 augustus 2012

ABN AMRO wil teveel en verslikt zich

ABN AMRO is vandaag in opspraak geraakt omdat de e.dentifier 2 (waarmee je een code op de site moet benantwoorden bij het inloggen voor internetbankieren) niet veilig blijkt te zijn. Waarom die e.dentifier 2 ooit ingevoerd is, is mij nog steeds een raadsel. Zogenaamd was hij een eenvoudiger (althans voor Windows gebruikers), maar in werkelijkheid is hij dus onveiliger, en voor Linux-gebruikers heeft hij nooit enig voordeel gehad.

Maar daar wilde ik het nu niet over hebben. Ik kom het alleen toevallig ook tegen.

ABN AMRO had een perfecte app om mobiel te bankieren. Je kon ermee overboeken, je saldo bekijken en je adresboek bij de bank beheren. Precies wat een klant nodig heeft. Een perfecte app, die snel werkte. En omdat ik een telefoon met een bescheiden geheugen heb, let ik ook op de grootte: ergens tussen de 3 en 4 MB. Alleszins redelijk.

Eergisteren kwam er een update. In mijn argeloosheid heb ik die laten installeren. Nou, daar heb ik behoorlijk spijt van! Je kunt namelijk niet meer terug naar de vorige versie, als je een nieuwe versie geïnstalleerd hebt.

Ik merkte allereerst op, dat er flink aan mijn telefoongeheugen geknabbeld was. Geen 3-4 MB meer, maar 9-10 MB. Ook was hij een stuk langzamer. Nou dan moet je toch wel heel veel moois voor dat geheugen en die snelheid terugkrijgen. Je kunt hem ook niet naar je SD-kaart verplaatsen, dus dat geheugen ben je definitief kwijt tot je er genoeg van hebt en hem ontinstalleert. Gauw kijken wat de nieuwe versie te bieden heeft!

Je kunt nu ook je effectenportefeuille bekijken. Dat is mooi! Maar wat zie ik? Je kunt de dagwaarde van je effecten bekijken, en dat is het zo ongeveer. Je kunt niet zien wat je er destijds voor betaald hebt of - en daar gaat het mij eigenlijk om - je kunt niet doorklikken naar een grafiekje van het betreffende fonds, zoals je kunt doen op alle websites en in alle apps waarmee je een aandelenportefeuille kunt bijhouden (IEX, Google Finance, Yahoo Finance, Bloomberg, Beursgorilla, Euronext en vult u het lijstje zelf maar aan). Kunnen ze dat echt niet voor elkaar krijgen bij ABN AMRO?

Dat was dus een bittere teleurstelling. Je moet dus gewoon je portefeuille bij blijven houden op (bijvoorbeeld) Google Finance als je er een behoorlijk overzicht over wilt hebben. En wat heeft die nieuwe versie van de app voor die extra 6 MB en die slakkengang dan nog meer te bieden?
Je kunt bij een betaling een boodschap of een leuk fotootje meesturen. Nou, daar zit ik nu echt al jaren op te wachten! Als ik mijn rekeningen betaal kan ik een leuk fotootje van mezelf meesturen! Daar zal de belastingdienst of de tandarts wel heel erg blij mee zijn! Onzin, kortom.

En wat is er nog meer? Klanten van ABN AMRO MeesPierson zien nu de iets andere kleuren van de huisstijl van die afdeling van de bank. Nou, ik wed dat ze daar ook al jaren op zaten te wachten. Even grote onzin.
Is er nog meer? Ja hoor, nog wat van die onzinnige rimram die het vermelden niet waard is. En ik zit nu met een vol telefoongeheugen en kan niet terug naar een versie die doet wat hij doen moet, zonder overbodige rimram.

Ik heb op Facebook, als "fan" van de ABN AMRO een net geformuleerde opmerking gemaakt dat ik helemaal niet blij ben met die "verbeteringen" en mijn waardering in de Google Play Store verlaagd van 5 aar 2 sterren, maar dat zal wel niets uithalen. Waarom laten ze ons niet de keus tussen een eenvoudige en een "uitgebreide" app? Nu zit ik met een app die ik niet wil. En dat in het kader van de vooruitgang. 

Nee ABN AMRO, je kunt ook teveel willen, door ervan uit te gaan dat je klanten iedere verandering als een verbetering zien. Een waardeloze weergave van je aandelen, een fotootje naar de belastingsdienst, een andere kleurstelling voor geselecteerde klanten. Hopelijk roepen meer klanten u tot de orde en brengt u spoedig weer de goede en snelle app terug! Dan heb ik mijn doel bereikt met dit stukje.

13 augustus 2012

De Thaise taal leren (4)

Sinds mijn vorige posting over dit onderwerp zijn er weer nieuwe bronnen beschikbaar gekomen die de stugge volhouder kan gebruiken om te proberen om de Thaise taal te leren. In de eerste plaats is er een website die materiaal om de Thaise taal te leren nog beter bijhoudt en signaleert dan ik: http://womenlearningthai.com. Laat u niet afschrikken door de naam, want mannen zijn er ook welkom.

Maar goed, nu mijn eigen recente ervaringen. Tot nogtoe heb ik nog het meest geleerd van de eerste twee boekjes van Manee (ook wel Maanee of Maanii of Manii genoemd!). Ik heb inmiddels ontdekt dat daar twaalf deeltjes van bestaan! Een Thaise kleuter kan lezen wanneer hij of zij ze allemaal heeft doorgenomen, dus ik zie niet in waarom een volwasse Nederlander daar niet in zou kunnen slagen.

De twaalf boekjes van Manee zijn allemaal, compleet, in PDF-formaat te downloaden van  http://dlib.in.th/manamanee . Het is wel even proberen hoe je ze moet downloaden (en daarbij helpt het niet echt dat de site uitsluitend in het Thais is), maar ze staan er echt alle 12. Ook is de site niet overdreven snel, maar je moet er iets voor over hebben. Het zijn boekjes voor Thaise kinderen die nog moeten leren lezen, dus ze zijn 100% in het Thais.

Gelukig is er onlangs een website geopend die zich onder meer als doel stelt om dit materiaal ook voor buitenlanders te ontsluiten, en nog gratis ook. De eerste vier boekjes staan er al. Zie  http://ressources.learn2speakthai.net/all-maanii-books/ .  Een nadeel vind ik dat er ook transcripties van het Thaise schrift bij staan, en dat de teksten erg langzaam gesproken worden, maar anderen vinden dat misschien een voordeel.

Ik kan echter niet genoeg waarschuwen voor het gebruik van transliteraties. Als je daar teveel naar kijkt leer je de taal NOOIT. Het geheim van de tonen in het Thais zit nu eenmaal helemaal, en uitsluitend, opgesloten in het Thaise schrift. Dat moet dus de basis voor iedere studie van de Thaise taal zijn. Als je het schrift kent kun je ieder woord in de juiste toon uitspreken. Dat kan alleen het schrift en geen enkele andere methode je leren!

Zelf heb ik de eerste twee boekjes van Manee al eens via een andere site doorgenomen, dus ik ben maar gelijk met boekje 3 begonnen. Ik probeer eerst of ik eruit kom met behulp van het Thaise boekje, en als dat niet lukt ga ik naar de site van learn2speakthai. Maar een feit is dat deze boekjes een fantastisch hulpmiddel zijn om de taal te leren. Ik heb echt al veel geprobeerd (en ook weliets geleerd!), maar lezen - voor zover ik dat nu kan - heb ik vrijwel helemaal van Manee geleerd.