28 maart 2009

Pensioen

Er staat vandaag een stuk in Trouw met de strekking dat een "abrupt pensioen" lichaam en geest schaadt. Dat zal wel komen van een dertiger die er geen ervaring mee heeft. Het is in ieder geval - naar mijn ervaring - grote onzin.

In de eerste plaats komt (pre)pensioen nooit "abrupt". Iedereen die tot 10 kan tellen ziet het al 10 jaar aankomen. En dus bereid je je erop voor. Je start je hobby's, waar je geen tijd voor had, weer op en je kijkt daarnaast uit naar verdere zinvolle tijdbesteding.

Als je een muziekinstrument bespeelde krijg je daar nu eindelijk weer de tijd en de rust voor. Als je literaire aspiraties hebt kun je eindelijk eens proberen een boek te schrijven. En als je je daarvoor open stelt gaan de vrijwilligersorganisaties aan je trekken.

Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een nieuwe stoel te kopen en daarmee van 8 tot 8 voor het raam te gaan zitten en de rest van de dag achter de tv door te brengen.

Dat is niet goed voor je gezondheid, en als die dertiger uit de krant daarop doelde heeft hij gelijk.
Ik vraag me inmiddels af waar ik ooit de tijd vandaan haalde om iedere dag naar kantoor te gaan.
--
(Verzonden vanaf mijn Blackberry / Sent from my Blackberry)

26 maart 2009

Marktplaats

Veel mensen zijn enthousiast over marktplaats.nl. Ik niet. Ik geef daar twee redenen voor.

In de eerste plaats ritselt het er van de gestolen goederen en bent u dus medeplichtig aan heling wanneer u er een "koopje" haalt.

Daar ben ik door een schade-expert van een verzekering op attent gemaakt: Is er bij u ingebroken? Zoek naar uw spullen op marktplaats en u zult ze waarschijnlijk vinden. Ik vond ze er, maar de politie had geen zin om er achteraan te gaan.

In de tweede plaats bent u meestal in de winkel op de hoek, en zeker bij een winkelketen, goedkoper uit.

Ik heb dat laatst weer eens ervaren toen ik een e-book reader wilde kopen. Op marktplaats worden die door spijtoptanten regelmatig aangeboden "zo goed als nieuw" of "nog in de doos". (U weet toch dat die kreten niets zeggen?) Maar dan wel voor een prijs waar geen winkel hem voor kan verkopen.

Bent u dus op zoek naar koopjes? Surf een paar uurtjes langs de binnen- en buitenlandse online winkels en u bent bijna altijd een stuk voordeliger uit.

--
(Verzonden vanaf mijn Blackberry / Sent from my Blackberry)

25 maart 2009

Leugens van een colporteur van Ziggo

Gisteren kwam er een colporteur van Ziggo bij mij aan de deur. Met een keurige legitimatie bij zich en een outfit van Ziggo aan. Ik heb een tv en "Z1 internet" (2 Mb/s) abonnement van Ziggo. Dat kost me samen ongeveer € 39 per maand. De colporteur wilde mij een "basis alles in 1" pakket verkopen (€ 39,95 per maand).

Hij vertelde mij daartoe de volgende leugens: Leugen 1) "Ziggo wil alle oude Casema-contracten nu omzetten in nieuwe Ziggo contracten." Ik ben ervan overtuigd dat ik al een Ziggo contract heb. Ik ga dat voor zo'n colporteur niet opzeggen.

Leugen 2) "Ik bied u nu "Ziggo alles in 1" aan, dat precies hetzelfde is wat u nu heeft, alleen zit er telefonie bij, die dus eigenlijk gratis voor u is." De leugen is: In Ziggo "basis alles in 1" zit internet van 1 Mb/s, terwijl ik nu Z1 van 2 Mb/s heb. De telefonie is dus niet gratis, maar die koop ik erbij door het inleveren van de helft van mijn internetsnelheid.

Toen ik dat opmerkte kwam de - zeer ernstige - leugen 3): "Ik mag u dit eigenlijk niet zeggen, maar het internet in "basis alles in 1" is nu vrijwel overal al 2 Mb/s, gaat binnen drie maanden maar 4Mb/s, en in het najaar zelfs naar 10 Mb/s, alles zonder prijsverhoging. Uw "Z1" internet blijft daarentegen gelijk."

Daarna kwam de (waarschijnlijke) leugen 4): "U hebt nu een jaarcontract, en ik biedt u een maandcontract, dus meer vrijheid, aan." Dat heb ik nog niet nagekeken,maar het klinkt erg onwaarschijnlijk en zoals gezegd zou het mij verbazen wanneer ik nog een Casema contract heb.

Waarom ik beleefd ben gebleven weet ik niet. Ik vroeg hem om een folder van Ziggo waar dit allemaal in stond. Hij gaf mij een folder. Maar toen hij weg was bleek geen van de "voordelen" die hij genoemd had erin te staan. Alles stond erin zoals ik dacht dat het was. Voor de zekerheid heb ik het nog eens op de website van Ziggo nagekeken. Daar stond precies dezelfde informatie als in de folder. Vandaar dat ik het hierboven over "leugens" heb.

Ik heb een mail naar de klantenservice van Ziggo gestuurd waarin ik mij beklaagde over de vele leugens die mij namens Ziggo verteld waren. Citaat uit het antwoord van de klantenservice (na minder dan een dag overigens) "Ziggo maakt gebruikt van externe partijen voor de verkoop van onze producten. Helaas komen er wel eens klachten over de verkeerde informatie die zij aan onze klanten verstrekken. (...) De informatie op onze website is uiteraard wel correct."

Ik vind dat een zo groot bedrijf als Ziggo toch wel mag weten wat voor soort colporteurs ze langs de deur van hun klanten sturen. En eigenlijk vind ik het beneden de stand van een serieus bedrijf om met colporteurs te werken.

Hoeveel mensen zouden er door die man bedrogen zijn en nu op halve snelheid zitten te internetten, in de hoop dat die snelheid aan het eind van het jaar vertienvoudigd zal zijn?

24 maart 2009

Het gaat mis in het torentje

Binnenkort komt onze regering trots met een politiek akkoord
tevoorschijn waarin de maatregelen om de crisis te bestrijden staan.

Omdat het een politiek akkoord is heeft het weinig te maken met de beste manier om de crisis te bestrijden. De partijen halen gewoon hun stokpaardjes uit de kast.

Zo zal de pensioenleeftijd - of in ieder geval de AOW-leeftijd - wel omhoog gaan, zullen de "rijken" doorgaan met het betalen van AOW premie, ook als ze al AOW-gerechtigd zijn en kunnen gepensioneerden kortingen op hun pensioen tegemoet zien.

En degenen die de crisis veroorzaakt hebben lachen in hun vuistje. Rijkman Groenink houdt zijn 26 miljoen en al die andere leeghoofdige managers levren ook niets in. Jan-met-de-pet en Piet-met-het-witte-boord betalen het gelag, samen met de oudjes.

Dat is het sociale gezicht van het kabinet-Balkenende.
--
(Verzonden vanaf mijn Blackberry / Sent from my Blackberry)

23 maart 2009

BeBook of iLiad?

Ik heb me de laatste week nogal verdiept in (hardware) e-book-readers. Eerst heb ik e-books op mijn laptop gelezen, maar dat valt op den duur toch wel erg tegen. Daarna ben ik ze gaan lezen op mijn PDA. Ik heb daar het voortreffelijke programma uBook voor. Dat gaat erg goed, maar het scherm is aan de kleine kant (diagonaal zo'n 10 cm), vooral als je gewoon thuis zit. Vandaar mijn studie naar hardware readers.

Eerste constatering: Die zijn behoorlijk duur. Maar direct daarna: Ze willen maar niet goedkoper worden. De technologie schijnt nog steeds duur te zijn. En de prijzen blijken ook nog recht evenredig te zijn met de grootte van het scherm! Weer een aanwijzing dat de e-ink technologie nog duur is.

Aanvankelijk was mijn keuze op de BeBook gevallen. Een Chinees product, identiek aan de Hanlin V3 en nog een paar merken. Die kan veel formaten aan en ziet er goed uit. Wanneer u overigens ook WiFi op dat apparaat wilt, moet u nog even wachten, want dat komt er voor de BeBook in de loop dit jaar aan. Ik vind dat ik de boeken er ook wel via een USB-ingang op kan zetten, dus ik ga niet extra betalen voor WiFi.

Mijn enthousiasme voor de BeBook nam echter sterk af toen ik hem bij de Mediamarkt in levende lijve ben gaan bekijken. Het scherm is echt een stuk kleiner dan ik dacht aan de hand van de foto's op internet (zo'n 15 cm diagonaal). Het apparaat is dus wel enige verbetering ten opzichte van een PDA, maar niet genoeg. Ik vind het scherm echt te klein. Het formaat van een pocketboek is voor mij zo ongeveer de norm.

Maar als u er een wilt kopen: Hier zijn de prijzen. Bij winkels overal € 330. Niemand geeft een cent korting. Bij Mybebook.com betaalt u € 298 plus € 10 verzendkosten, en als u even een kortingsbon ophaalt (hier) komt u inclusief verzendkosten op € 283. Allemaal relatief te duur. Bij http://www.play.com betaalt u GBP 230, oftewel ongeveer € 250, inclusief verzendkosten. Dat is daarom de beste deal die ik kon vinden. Het viel me verder op dat er op de bekende veilingsites meestal nog meer voor gevraagd wordt dan de "adviesprijs" van € 330!

Maar goed, ik ben me nu zelf gaan oriënteren op de iLiad van iRex,met een scherm van zo'n 15 cm diagonaal. Dat begint erop goed te lijken. Nog steeds iets minder dan A5, maar de volgende sprong is de iLiad met een A4-scherm, en die kun je eigenlijk niet meer meenemen. Ik ga daarom waarschijnlijk voor de "Book edition" van de iLiad. Geen WiFi. Dat hebt u er voor € 100(!) meer desgewenst bij. En als u echt A4 wilt, kunt u bij iRex dus ook terecht. Rekent u de prijs zelf maar uit (recht evenredig met het oppervlak). De iLiad "Book edition" viel mij bij bezichtiging in een Selexyz boekhandel beslist niet tegen.

Ook bij de iLiad moet je met een kaarsje zoeken naar enig voordeel ten opzichte van de adviesprijs van € 500. Informatique rekent € 15 minder (zonder verzendkosten), en een mij (nog) onbekend bedrijf (OBCS) doet het voor € 65 minder dan de adviesprijs, inclusief verzendkosten. Dat zal dus wel de beste deal zijn. Nu nog even wennen aan die prijs.

Tenslotte zijn er nog de Kindle van Amazon en de e-reader van Sony. Aan de prijzen daarvan kunt u zien dat die hooguit een scherm hebben als de BeBook. Voor mij te klein. Bovendien willen die beide readers een eigen format voor de boeken, waardoor ze niet echt aantrekkelijk zijn voor de fans van de gratis Gutenberg teksten.

Nog even denken, en u hoort nog van me. Om de tijd te doden ben ik maar weer eens in een papieren boek begonnen. Dat voelt wel erg raar aan na een paar jaar e-boeken lezen!

14 maart 2009

Reageren op de crisis

Wie de "schuldige" is/zijn aan de huidige crisis is misschien moeilijk te zeggen. Wel is zeker dat er bij de schuldige(n) - overdreven en buitenproportionele - hebzucht achter zat.

Ik ben het niet eens met de econoom in mijn krant die zegt dat we allemaal aan die hebzucht leden. Makkelijk geld willen verdienen is toch echt wel iets anders dan de boeken manipuleren en dubieuze producten verkopen.

Maar hoe wordt er op de crisis gereageerd? Onze regering begon slagvaardig en hoopvol, maar is nu verzonken geraakt in een politiek klaverjas-spel waar niemand iets beter van zal worden. En onze wijze minister Donner heeft inmiddels bedacht dat de gepensioneerden het gelag maar moeten betalen.

Er is maar één mannetje in het ganse land dat beweert dat hij alles heeft zien aankomen. Tevens is hij de enige in het land die nog steeds beweert dat de invoering van de euro ons niets gekost heeft.

Weet u het nog niet? Nout Wellink van de Nederlande Bank is zijn naam. Maar als hij alles aan heeft zien komen, waarom heeft hij zijn mond dan niet opengedaan? Dat zou toch bij zijn verantwoordelijkheden moeten horen.

Volgens mij gaat hij snel met pensioen. Dan heeft hij er alle tijd voor om uit te rekenen wat die euro ons werkelijk gekost heeft. Of gaat hij net als Kok het circuit van de goed betalende bijbaantjes in?
--
(Verzonden vanaf mijn Blackberry / Sent from my Blackberry)

08 maart 2009

Garantie? Dell: "nee"; Sony: "ja"

Ik sprak deze week een gedupeerde koper van een computer van Dell. Hij had een computer gekocht met de standaard 1 jaar garantie. Minder dan een maand na afloop van dat eerste jaar begaf de harde schijf het. Mijn zegsman nam eerst contact op met de fabrikant van de schijf, waarschijnlijk omdat hij al eerdere ervaringen had met de coulance van Dell.

De fabrikant vroeg het serienummer en zei vervolgens dat hij geen garantie kon geven, omdat de schijf "zonder garantie gekocht was" door Dell. (Kan dat? Een apparaat leveren en op dat moment je handen er vanaf trekken?)

Het daarop volgende contact met Dell is nauwelijks interessant. "Een jaar is een jaar. U had garantie kunnen bijkopen. Een prettige dag nog". Wetende dat procederen over € 105 voor de consument niet interessant is, durft Dell zich zo bot op te stellen. Ze geven een jaar, en de rest moet je mar bijkopen. Goedkoop is dat overigens niet.

Ik heb soortgelijke ervaringen met Dell. Het modem-ethernet kaartje van mijn laptop begaf het (wat het modemdeel betreft) kort na het eerste jaar. (Dit speelt dus een aantal haren geleden, toen we nog internetten met een modem.) Reactie van Dell: "Een jaar is een jaar. U had garantie kunnen bijkopen. Een prettige dag nog". Nu moet ik er wel bij zeggen dat de verkoper die ik vervolgens aan de lijn kreeg zo eerlijk was om te zeggen dat ik voor ongeveer € 50 een nieuw modem in de computerhandel kon kunnen kopen, terwijl Dell daar ongeveer het dubbele voor zou rekenen (afgezien van de verzendkosten).

Een feit is dus dat Dell lak heeft aan het consumentenrecht, wetende dat ttoch niemand gaat procederen om een paar tientjes terug te krijgen.

Een heel andere ervaring had ik met Sony. Mijn Sony camera werkte niet meer na drie jaar. Mijn leverancier was al lang "out of business", maar los daarvan ga ik voor reparaties na de garantieperiode liever naar de fabrikant dan naar de leverancier. Op naar Sony dus. De camera werd beleefd aangenomen en ik zou bericht krijgen zodra hij klaar was. Ik heb de limiet waarbij reparatie mocht plaatsvinden zonder prijsopgave maar gelijk verdubbeld, want een nieuwe camera wilde ik toch niet kopen.

Later dan beloofd kreeg ik bericht dat de camera opgehaald kon worden. Tussentijds had ik al gehoord dat er een onderdeel besteld moest worden. Er zat een keurige rekening bij van (ik weet het precieze bedrag niet meer, naar laten we zeggen) € 160. Tot mijn verbazing stond er op de regel eronder "Tegemoetkoming in de reparatiekosten: € 160". Er bleef dus over om te betalen: € 0.

Kijk, dat is nu een fabrikant die wel begrip heeft voor de rechten van de consument. Het was blijkbaar niet redelijk dat dit onderdeel het na drie jaar al begaf, dus betaalde Sony het zelf en rekende ook geen arbeidsloon. Drie keer raden wat het merk van mijn volgende camera is!

04 maart 2009

PCM naar de Belgen

De krantenuitgever PCM wordt, met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid,
overgenomen door de Vlaamse Persgroep. Aangezien mijn krant, Trouw, bij PCM hoort is dit iets om even bij stil te staan.

In de eerste plaats hoop ik dat er deze keer wel iemand goed kijkt of de Belgen de koop kunnen betalen, want ik zit niet te wachten op een herhaling van het drama met de ABN AMRO.

Dat zou erop neerkomen dat onze zuiderburen 'Trouw' omdopen tot 'Fideel' en vervolgens ontdekken dat ze de overname toch niet konden betalen. Onzin? Belgen blijven tenslotte Belgen.

In het gunstigste geval zou dat scenario erop neerkomen dat ik eindig met een nieuwe versie van de Staatscourant. En de zaak zou dan weer op de rails gezet moeten worden door een oude rot uit de krantenwwreld, laten we zeggen Henk van der Meyden (of hoe spel je dat eigenlijk?)

Laten we maar hopen dat het bovenstaande een boze droom is en PCM veel succes toewensen!
--
(Verzonden vanaf mijn Blackberry / Sent from my Blackberry)

01 maart 2009

Premier Wilders?

Met dank aan het gerechtshof en aan de Britse autoriteiten is de PVV van Geert Wilders volgens de (niet altijd betrouwbare) peilingen van Maurice de Hond nu de grootste politieke partij van het land. Nog een paar van dit soort "incidenten" en onze volgende premier heet Wilders.

Het blijft natuurlijk wel een beetje wonderlijk dat Wilders nu vervolgd wordt (onder meer voor de film Fitna), terwijl in enkele moskeeën de imams hel en verdoemenis mogen preken over heidenen zoals u en ik, en zij daar wel mee wegkomen. Dat is overigens in Fitna te zien.

Ook de weigering van de autoriteiten in het Verenigd Koninkrijk om Wilders het land niet binnen te laten is niet helemaal begrijpelijk. Onze minister van buitenlandse zaken heeft overigens zijn uiterste best gedaan om daar iets tegen te doen. Zie zijn berichtjes daarover op Twitter.

Het mocht niet baten. Nu is het afwachten of onze volgende premier inderdaad Wilders heet. Wanneer hij veroordeeld wordt, wordt de kans daarop ongetwijfeld weer een stuk groter.