27 april 2008

Gutenberg helpen

Ik heb in dit blog al een paar keer de gratis literatuur, die op de Gutenberg site te krijgen is, geprezen. Maar niets is natuurlijk echt gratis. Zo'n stichting heeft servers in de lucht en andere overhead-kosten. En waarom zouden anderen al het vrijwilligerswerk moeten doen?

U kunt Gutenberg helpen door een donatie over te maken. Maar leuker is het om aan het verspreiden van de literatuur mee te werken. Dat kan door als "proofreader" mee te gaan helpen. Ga naar http://www.pgdp.net en geef u op. U krijgt dan een uitgebreide mail met instructies, maar door even naar de faq te kijken kunt u eigenlijk gelijk aan de slag.

U logt - na de registratie - in, en gaat naar de lijst met boeken die zich in de eerste fase bevindt. En daarin zoekt u een boek voor "beginners" uit, liefst een boek dat u aanspreekt.

U krijgt dan een scherm waarbij u in de bovenste helft de scan van een bladzijde uit het gescande boek ziet, en in de onderste helft de tekst, die daaruit gegenereerd is door OCR-software. En die tekst brengt u, bladzijde voor bladzijde, in overeenstemming met de scan.

Het blijkt dat ze goede software gebruiken, want je hoeft maar weinig aan te passen. U moet alleen rekening houden met de geldende normen, waarvoor u blijvoorbeeld een A4'tje kunt printen. U kunt ook een 'help' scherm openen.

En op die manier doet u iets nuttigs terug in ruil voor die gratis elektronische boeken.

16 april 2008

Oude detectives

Ik heb al eerder gemeld dat ik graag gebruik maak van sites waar je gratis boeken kunt downloaden waarvan het auteursrecht is verlopen. Ik heb inmiddels ontdekt dat er ook nog tig sites zijn waar diezelfde boeken tegen relatief hoge prijzen verkocht worden! Kijk dus, voordat u een elektronisch boek koopt, altijd eerst of het gratis te krijgen is op Gutenbrerg, Manybooks, the Online Books Page, ebooks@adelaide en nog een paar van die fraaie sites. Ik vind het tenminste zonde om te betalen voor gratis artikelen. Al deze sites hebben RSS feeds, waarop u de nieuwe uitgaven makkelijk kunt volgen

Wanneer u dan aan het uitzoeken van elektronische boeken begint, zult u ontdekken dat daar relatief veel oude misdaadromans tussen zitten. En die zijn uiterst plezierig om te lezen. Ik heb in ieder geval al een aantal favoriete schrijvers van ruim 100 jaar geleden ontdekt. Op dit moment ben ik bijna door het zeer lezenswaardige "Mystery of a Hansom Cab" heen. Geschreven in 1886 door Fergus Hume. Hij heeft dat eerste boek in eigen beheer uitgegeven, omdat commerciële uitgevers er niet in geïnteresseerd waren. Het werd een gigantisch succes en hij heeft daarna nog tientallen andere boeken geschreven, die vroeg of laat allemaal op de bovenstaande sites zullen verschijnen. Hij gaat tot mijn favoriete schrijvers van misdaadromans behoren.

Dergelijke oude speurdersromans zijn alleen door de entourage en de aarzeling om zelfs maar toespelingen op sex te maken enigszins gedateerd. Maar omdat men in Engeland niet iedere vijf jaar de spelling herziet, zoals dat in Nederland gebeurt, lezen de romans even vlot als moderne romans. Fergus Hume had als groot voorbeeld de Franse schrijver Gaboriau, wiens boeken eveneens gratis in overvloed verkrijgbaar zijn. Verder heb ik bijvoorbeeld erg veel leesplezier beleefd aan "The Red House Mystery" van A.A. Milne.

Het leuke van die oude romans is dat het speurwerk nog met nu primitief te achten middelen gedaan moest worden. een vingerafdruk was zo ongeveer het modernste opsporingsmiddel. Geen flauwekul met hypermoderne technieken die neites meer aan het echte speurwerk overlaten.

Ik kan deze oude, maar beslist niet verouderde, detectives van harte in uw aandacht aanbevelen! Dat wil natuurlijk niet zeggen dat u de klassieke literatuur links moet laten liggen. Tsjechov, Dickens, Jane Austen, Couperus, en gaat u maar door, moet u zeker ook (gratis) gaan lezen . U zult er geen spijt van krijgen.

12 april 2008

De Olympische Spelen

Onze premier laat weer eens zien hoe Nederland op z'n smalst eruit ziet. Hij roept nu dat hij, (bijna) wat er ook gebeurt, naar de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Peking gaat.
Vrijwel iedere vier jaar is er een politieke rel rondom de Spelen en wordt er aan de ene of de andere kant van de aardbol geroepen om een boycot.

Dit jaar wordt er vrijwel wereldwijd geroepen om de opening te boycotten, gegeven het schandelijke optreden van China in Tibet, waar Boeddhistische monniken worden neergeknuppeld. En misschien gebeuren er nog wel ergere dingen. Dat weten we niet, want het vrije China heeft "de provincie Tibet" hermetisch voor de westerse pers afgesloten.

Laat ik duidelijk zijn: Een volledige boycot van de Spelen is niet realistisch. Daar dupeer je alleen de sportlieden maar mee, die zich er vier jaar op voorbereiden. Maar je kunt je natuurlijk wel afmelden bij alle pracht en praal en China-promotie bij de opening en sluiting, en alleen aan de sportevenementen meedoen. Dat zou mijn insteek voor Peking zijn.

Jacques Rogge denkt daar - met zijn IOC - anders over en vindt dat men niet zo moeilijk moet doen. Na de rellen in Parijs, London en Amerika (waar de vlam via een geheime route moest worden getransporteerd) moet het transport van de Olympische vlam door Tibet gewoon doorgaan, aldus Rogge. In die opvatting sleept hij onze kroonprins, als lid van het IOC, mee. Ik denk dat PWA het al lang voor gezien had moeten houden.

De Aziaat Ban Ky Moon, de chef van de VN, heeft een duidelijkere opvatting: Hij heeft gezegd dat hij helaas verhinderd is om de openingsceremonie in Peking bij te wonen. Ook binnen de EU tekent zich een groeiend aantal landen af dat de opening niet zal bijwonen. En Bush weet ook nog niet zo zeker of hij wel naar Peking gaat.

Maar JPB weet het wel zeker. Als bijna de enige regeringsleider in de vrije wereld. Hij gaat naar Pekeing. Nou ja, wanneer er voor die tijd oorlog tussen China en Tibet ontstaat misschien niet, of misschien maar heel eventjes, maar normaal gesproken gaat JPB met een stevige delegatie. "De muis die brulde".

Onze premier heeft er kennelijk niet aan gedacht dat hij PWA zou kunnen aanraden om zich ziek te melden. Of misschien wordt het voor onze aanstaande koning wel hoog tijd om zich te herbezinnen op zijn lidmaatschap van het IOC.

Over vier jaar ontstaat er ongetwijfeld weer een nieuwe rel rond de spelen. Waarom wordt er niet eens besloten om de Spelen iedere keer te houden op de plaats waar ze gehouden horen te worden? Bij de Olympus? Dan is de kans op een vierjaarlijkse rel aanzienlijk kleiner, en kunnen JPB en PWA er wat mij betreft keer op keer heen gaan.
Nou ja, het gaat er steeds meer naar uitzien dat JPB als enige westerse regeringsleider op de tribune zit bij de opening. Maar dat heeft hij dan wel aan zichzelf te danken.